Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit kell tudni a PLA plus filamentről

Megéri-e a PLA Plus filament?

A PLA plus egy filament, amely állítólag a kedvelt PLA jobb változata. Tudjon meg mindent erről a rejtélyes anyagról!
 

Mi az?

Noha a PLA kiváló anyag, amellyel nyomtatni lehet, van néhány hátránya. Például a PLA- t azzal kritizálták, hogy törékeny, és könnyen nedvességet is felszív.

A legtöbben valószínűleg azt mondanák, hogy a PLA-tól következő lépés a PETG vagy az ABS. Általában véve mindkettő erősebb és ellenállóbb, mint a PLA, de egyikük sem nyomtatható annyira egyszerűen.

A PLA plusz a PLA és a következő lépés között van, vagy legalábbis ezt állítják róla. Zavaró lehet a téma, de szerencsére itt vagyunk, hogy segítsünk. A következő bekezdésekben részletesebben megismerjük a PLA plusz rejtélyt.

 


A világ legjobb biológiai lebonthatóságának elemzői és mérési technológiája


 

A végén arra a következtetésre jutunk, hogy a PLA plusz megéri-e a kiegészítő pénzt.

Rejtélyek, eltávolítva

  • elnevezési

Bár a „PLA plus” kifejezést használjuk, nem minden a „PLA plus” kategóriába tartozik.

Gondolj a „PLA plus” -ra, mint általános név a továbbfejlesztett PLA-szálak nagy csoportjára.

Ezen a csoporton belül a gyártók különféle termékneveket használnak egy termék marketing stratégiájaként, ezért nem minden PLA plusz filament valóban Plus tulajdonságokkal rendelkezik.

Például az olyan márkák, mint az eSun, a Filiform és a Kodak a „PLA +” enyhe variációt használják. Másrészt a ColorFabb a PLA kiváló keverékére utal, mint „PHA“, és többen használják a „Pro PLA“ -ot vagy a "PLA Plus"-t.

Általában a különböző elnevezések csak marketingstratégiaként vannak ott, de bizonyos esetekben valójában különféle polimerkeverékeket képviselnek. A legjobb példa a PHA, amely a „polihidroxi-alkanoát” kifejezést jelenti.

  • értékesítés

Sajnos vannak olyan esetek, amikor a PLA plus filamentek nem úgy működnek, ahogy kellene.

A lehetséges válasz arra, hogy miért tesznek így a gyártók. Lehet, hogy csak a marketing miatt?

Minden gyártó és értékesítő a lehető legtöbb új vásárlót szeretne megszerezni. Ezért van esély arra, hogy egyes gyártók csak a „PLA plus” nevet (vagy valamilyen variációt) ragasszák egy általános PLA termékre.

A PLA plus termékeknek a jellemzője a magasabb nyomtatási hőmérséklet is ( 210C - 230C)

Ha megbízható márka termékét vásároljuk, akkor ez valószínűleg nem fog megtörténni.

Például sok negatív vélemény van a Sunlu PLA Plus körül a fórumokon, mivel nem teljesíti az elvárt értékeket.

Vásárlás előtt, mindig jó elolvasni a véleményeket és ellenőrizni a fórumokat.

 

A titkos képlet

Nincs egyetlen formula a PLA plus-ra.

A gyártóknak vagy saját receptjeik és keverékeik vannak, vagy pedig beszerzik őket. Az esetek többségében a gyártók szigorúan figyelik a receptjeiket.

A ColorFabb az egyik példa a gyártóra, amely saját keverékét készítette a jobb PLA-hoz . Mint korábban említettük, PHA-nak (polihidroxialkanoát) nevezik.

Általában hasonló a PLA-hoz, de inkább nagyobb erőt kínál.

PHA-vel megerősített PLA keverékből készül.

 

Összehasonlítva az alap PLA-val

  • Nyomtatási beállítások

A legtöbb PLA plusz filamentum valamivel magasabb hőmérsékleten nyomtat, mint a normál PLA. Például az eSun szokásos PLA értéke 190–210 ℃, míg a PLA plusz 205–225 ℃.

A különböző gyártók filamentjei nem egyformák, ezért nem létezik egyetlen hőmérsékleti szabály minden PLA pluszra. A legtöbb 200 és 230 ℃ között van.

 

  • Teljesítmény (plus tulajdonság)

Nézzünk szembe a tényekkel: a teljesítmény az egyetlen ok, amiért egy extra dollárt költenek a PLA Plus-ra.

Mi a különbség a PLA-hoz képest?

A legtöbb esetben a PLA plusz valóban inkább jobb eredményeket mutat a merevség és a magasabb hőmérsékleti ellenállás vizsgálatában (általában utóhőkezelve).

A legszembetűnőbb eltérés természetesen a merevség, hőállóság (utóhőkezelve) amelyet a PLA plus nyújt.

A normál PLA-val készült alkatrészek hajlamosak hajlítani, ehelyett nyomás alatt gyorsan elpattannak és cak 55C hőállóak.

A PLA plusz alkatrészek azonban hajlamosak jobban ellenállni a nyomásnak, mivel jobban hajlanak és hosszabb ideig ellenállnak a nyomásnak és akár (utóhőkezelve) 100C fölé is mehet a hőtűrőképességük.

 

  • Árak

A jobb anyagtulajdonságokért, magasabb árat fizetnek a vevők. Az árak természetesen a gyártótól függenek, de a legtöbb esetben számítani lehet arra, hogy 5–15 dollárral többet kell fizetni, mint amennyibe kerülne egy alap PLA termék.

  • Színbeállítások

A  gyártótól függ. Egyesek korlátozott színválasztékot kínálnak a PLA plus számára, másokban valóban sok közül lehet választani.

 

Összehasonlítva más anyagokkal

  • PETG

Ez ismét a gyártótól függ. A PLA pluszat a legtöbb esetben kissé könnyebben lehet nyomtatni. A hőmérsékleti ellenállás szempontjából a legtöbb esetben a PETG valószínűleg jobb eredményeket hoz.

A PETG-nek magasabb a nyomtatási hőmérséklete, és általában kissé trükkösebb ahhoz, hogy tökéletesen elérje a beállítási profilt. Ehhez hozzátartozik még a nagy merevsége.

Ha valóban erős alkatrészre van szüksége, akkor a PETG valószínűleg jobb választás az Ön számára.

Másrészt, ha nem igazán van szüksége ezekre az erős alkatrészekre, de továbbra is a PLA-nál erősebb alkatrészeket szeretne nyomtatni, akkor keressen egy minőségi PLA pluszt.

  • ABS

Nagyobb különbség van a PLA plus és az ABS között, mint a PLA plus és a PETG.

Az ABS trükkös anyag, amellyel nyomtatni lehet, de hihetetlen hőmérsékleti és ütésállóságot kínál, és rugalmasabb, mint a PLA plus.

Ne felejtsük el, hogy az ABS füstöket is kibocsát a nyomtatás során, de ha a hőmérséklet és az ütésállóság az abszolút prioritások, akkor az ABS jobb választás annak ellenére, hogy nyomtatni nagyobb kihívást jelent.

 

Végső gondolatok

Végül, most, hogy elmagyaráztuk mindazt, amit tudni kell a PLA plusról.

Ha elsősorban esztétikai és nem funkcionális modelleket nyomtat, akkor a normál PLA tökéletesen működni fog.

Ha azonban olyan alkatrészeket nyomtat, amelyeknek ellenállni kell a terhelésnek, a PLA plusz minden bizonnyal megér egy próbát.

Ezután könnyen eldöntheti, hogy az extra erő megéri-e pénzt.