Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elállási nyilatkozat

Dokumentum helye
 

14 napos elállási jog a fogyasztó oldaláról

Ahhoz, hogy a fogyasztó élhessen ezzel a 14 napos elállással, vannak kötelezettségei. Alapvetően kétféle kötelezettsége van a fogyasztónak az elállás kapcsán. Az egyik a bejelentési kötelezettség, a másik pedig a visszaküldési kötelezettség.

Bejelentési kötelezettség:

Első és legfontosabb dolog, hogy a termék kézhezvételét követően 14 nap van az elállásra. Ezen időtávon belül kell jeleznie a webáruház felé az elállási szándékot, az elállási nyilatkozat kitöltésével és beküldésével.Ezzel egyidőben akár szóban, például a telefonos ügyfélszolgálatot felhívva is megteheti, de akár írásban is postai levélként. A lényeg, hogy az elállási szándékot mindenképpen írásban is be kell jelenteni a webáruház felé!

Visszaküldési kötelezettség:

Ha megtörtént a bejelentés az elállásról, a következő feladat, hogy a terméket sértetlenül vissza kell juttatni a webáruháznak saját költségen. 

 • A visszaküldésről az elállási jog érvényesítésétől, vagyis a bejelentéstől számított 14 napon belül kell gondoskodni. Ez a 14 napos határidő nem jelenti azt, hogy ennyi időn belül vissza is kell érkeznie a terméknek a webáruházhoz, de mindenképpen fel kell legyen adva.
 • A visszaküldés költsége minden esetben a fogyasztót terheli.
 • A terméket sértetlen eredeti dobozában, minden tartozékával együtt kell visszaküldeni.
 • A terméket mindig arra a címre kell visszaküldeni, amit a webáruház visszaküldési címként megjelöl.
 • A terméket gondosan, biztonságosan be kell csomagolni, hogy ne sérüljön meg szállításkor.

Fontos: ha nem kézzelfogható termékről, hanem szolgáltatásról van szó, arra nem feltétlenül vonatkozik ez a 14 napos időablak.

 

 

14 napos elállási jog a webáruház oldaláról

Ahogy a fogyasztónak, úgy a webáruháznak is vannak kötelezettségei az elállási folyamatban. Esetükben tájékoztatási és visszatérítési kötelezettségről beszélhetünk.

Tájékoztatási kötelezettség:

A webáruháznak tájékoztatnia kell a fogyasztót az elállási jog gyakorlásának lehetőségéről és az ezzel kapcsolatos tudnivalókról. Ennek megfelelően előzetesen jeleznie kell, hogy mik az elállási feltételek:

 • Az elállási feltételek között kell szerepeltetni, hogy a visszaküldés költségét átvállalja-e a webáruház vagy a fogyasztót terheli. Ha erről külön nem nyilatkozik a webáruház, akkor a visszaküldés költsége a fogyasztót terheli.
 • Szintén egyértelműen jelezni kell, hogy az elállás során a terméket hova kell a fogyasztónak visszaküldenie. Ez lehet a webáruház székhelye, személyes átvételi pont, ügyfélszolgálat, üzlet, de akár egy postai cím is.
 • A jog kötelezően 14 napon belüli elállási jogot biztosít, a webáruháznak ezt minimum biztosítani kell.

 

Visszatérítési kötelezettség:

Az elállás bejelentését követően a webáruháznak vissza kell térítenie a termék árát.

 • A visszatérítés az elállás bejelentését követő 14 napon belül kell megtörténjen.
 • A webáruház élhet a visszatartás jogával. Ez azt jelenti, hogy a webáruház nem köteles visszafizetnie a termék árát  amíg a termék vissza nem érkezik hozzá.
 • A webáruház alapvetően a termék teljes árát köteles a fogyasztónak visszafizetnie. Ez alól viszont van kivétel. Mégpedig az az eset, amikor a termék használata túlhaladta azt a mértéket, ami pusztán a kipróbálása okozhatott. Ilyen esetben értékcsökkentett összeget kell visszatéríteni a vásárlónak.
 • A terméket sértetlen eredeti dobozában, minden tartozékával együtt kell visszaküldeni.
 • A terméket gondosan, biztonságosan be kell csomagolni, hogy ne sérüljön meg szállításkor.
 • Attól függően, hogy a vásárló milyen módon fizetett (például: utánvét, átutalás, bankkártyás fizetés) a webáruháznak is ugyanabban a formában kell gondoskodnia a visszatérítésről. Viszont, ha a webáruház előzetesen jelezte, hogy a visszatérítés milyen formában történik és a vásárlással a fogyasztó ezt elfogadta, akkor a visszatérítés formája eltérhet az eredeti fizetési módtól.

 

Visszaküldési cím:

Friend Plastic Kft.
7300 Komló
Anna Akna 1/k
e-mail: hello@filanora.eu
tel: +36303189355